Mensenkennis, het begint bij jezelf

 

Marianne Post

Karakter Kinder en Jeugdpsychiatrie en GGZ Verum

Ursula Witteveen

Dialexis en GGNet

 

Kernwoorden

Gedrags-oplossingsanalyse eigen patronen, commitment behandeling

Inhoud workshop

Voor wie?
Voor iedereen die vaardig wil zijn in de behandeling van mensen met cluster B-problematiek: terugkerend suïcidaal gedrag, zelfbeschadiging en/of anders levensbedreigend gedrag, met de moed en de wil te begrijpen wat hij/zij zo moeilijk vindt.

Doel:

  • Probleemanalyse kunnen maken van je eigen probleemgedrag om inzicht te krijgen in hoe dit ontstaat, in stand gehouden wordt en kan interfereren met de behandeling (of juist niet).
  • Een oplossingsanalyse kunnen maken om ineffectief gedrag in behandeling te voorkomen en/of op te heffen.

De rol en invloed van therapeutfactoren op het effect van behandeling zijn zo'n 13%, waarvan 8% gaat over de therapeutische relatie, in hoeverre een cliënt zich gehoord en begrepen voelt (Wampold&Imel, 2015). Bij het toepassen van DGT blijkt een specifiek mechanisme van verandering de mate te zijn waarin de cliënt gecommiteerd is en de therapeut als begripvol en betrokken ervaart (Bedics et al., 2015).
Validatie speelt daarbij een doorslaggevende rol.

Bij DGt wordt van therapeuten veel gevraagd, net als van cliënten. Onder andere zicht krijgen op eigen probleemgedragingen en ertoe gecommiteerd zijn dit te veranderen in effectief gedrag.
Om dit als therapeut effectief te kunnen doen, is inzicht in je eigen patronen en die van collegae van belang. Bij het maken van een probleemanalyse is de vaardigheid 'valideren"essentieel. Het begrijpen van je eigen gedrag en dat van anderen, en wat de rol van de context hierin is, op oordeelvrije wijze.
Wanneer het gaat om gedrag dat hoort bij cluster B problematiek, hebben therapeuten juist de neiging om deze onderwerpen te vermijden uit angst de cliënt uit evenwicht te brengen. Vermijden is bij levensbedreigend gedrag niet effectief. Door bewust te zijn van je eigen patronen kun je begrijpen welk gedrag van cliënten jouw kwetsbaarheid raakt, dit kan aanleiding zijn tot probleemgedrag of het uitblijven van effectief gedrag in de behandeling.

Verwerven en/of verbeteren van validatievaardigheden, toename van het vermogen tot het analyseren van gedrag, het genereren van oplossingen, en het verkrijgen van commitment is de kern van de workshop.

Invulling workshop

Naar aanleiding van een korte theoretische presentatie en demonstratie, zal er door de deelnemers geoefend worden met het maken van probleemanalyses, het komen tot oplossingen en het verkrijgen van commitment aan deze oplossingen
Er zal instructie worden gegeven en coaching tijdens het oefenen.
U wordt van harte uitgenodigd eigen casuïstiek mee te nemen naar de workshop.
We sluiten plenair af.
De workshop wordt gegeven door 2 CGWers

Literatuur

De DGT vaardigheden: handleiding voor vaardigheidstraining dialectische gedragstherapie. Marsha M. Linehan (2016) ISBN 978 90 265 2280 0)
Dialectische Gedragstherapie bij Borderline Persoonlijkheids Stoornis: theorie en behandeling. Marsha M. Linehan (2002); ISBN 90 265 1713 0.

Cgw congres
17 maart 2023, Veenendaal

congres@vgct.nl
030 254 30 54

De VGCt is CRKBO-geregistreerd. Op alle verenigingsactiviteiten zijn de algemene voorwaarden evenementen van toepassing