Workshop IBCT relatietherapie: mensenkennis in relaties
Aerjen Tamminga
Psyned
Kernwoorden
IBCT relatietherapie
Inhoud workshop
Wanneer je met je partner vastloopt in je relatie én het lukt niet om te veranderen, dan kan dat een gevoel van hulpeloosheid oproepen. In deze workshop IBCT relatietherapie ontdek je dat het opstellen van een casusconceptualisatie bij relatieproblemen wellicht gemakkelijker is dan je denkt, krijg je een overzicht van hoe koppels met relatieproblemen geholpen kunnen worden en ga je zelf aan de slag met een van de basistechnieken.
IBCT relatietherapie
Integrative Behavioral Couples Therapy (IBCT) is een moderne cognitieve gedragstherapie voor stellen en wetenschappelijk gezien een van de best onderzochte en onderbouwde vormen van relatietherapie in de wereld (zie ook Dijkstra & Tamminga, 2020).
Oorsprong van relatieproblemen
Veel relatieproblemen vinden hun oorsprong in onderlinge verschillen tussen partners en de emotionele gevoeligheden die ze meebrengen in de relatie. Deze zaken zullen vooral tot (grote) relatieproblemen leiden als het stel te maken krijgt met stressvolle omstandigheden en gebeurtenissen en/of destructieve communicatiepatronen heeft ontwikkeld.
We zullen stilstaan bij hoe deze vier thema’s leidend zijn in de casusconceptualisatie binnen IBCT. Dit geeft een denkkader rondom relatieproblemen wat ontschuldigend werkt en waar partners zich gemakkelijk in herkennen.
Aanpak van relatieproblemen
Aansluitend maken deelnemers kennis met de 5 pijlers van IBCT: acceptatie, tolerantie, uitwisseling van positief gedrag, communicatieve vaardigheden en probleemoplossende vaardigheden.
Volgens het gedachtengoed achter IBCT komen relatieproblemen voort uit een gebrekkige manier van omgaan met onderlinge verschillen die zich niet zomaar laten veranderen. Denk aan verschillen in persoonlijkheid, normen en waarden, behoeften en emoties. Partners hebben de neiging om elkaar te willen veranderen, bekritiseren elkaar, drammen hun mening door of krijgen ruzie over deze verschillen.
De eerste taak van de relatietherapeut is, volgens IBCT, dan ook om partners te helpen onderlinge verschillen en elkaars imperfecties te accepteren, of, als dat niet lukt, te tolereren. Acceptatie en tolerantie voor verschillen en elkaars minder prettige kanten haalt de strijd uit de relatie. In plaats van tegen elkaar te vechten kunnen partners weer, zij aan zij, samen de uitdagingen van het leven aangaan. In de workshop zal geoefend worden met een van de basistechnieken (empathische aansluiting) waarmee acceptatie gestimuleerd kan worden.