Perfectionisme: Soms een Zegen, Vaak een Vloek

Arnoud van Loon
Zelfstandig gevestigd

Inhoud keynote

Perfectionisme staat  in de belangstelling. Onderzoek laat zien dat 8-11% van de Nederlandse studenten er last van heeft. In kranten, weekbladen, Tv-programma’s, vlogs en andere media komt het vaak aan bod. Is perfectionisme nu een zegen of vloek?

Perfectionisme is een transdiagnostische factor bij verschillende psychische stoornissen, zoals dwang-, angst-, eet-, stemmingsstoornissen en burn-out. In dat geval kan het gezien worden als een vloek.
Perfectionisme speelt ook een belangrijke rol bij prestaties in de sport, het werk en de wetenschap. In dat geval kan het gezien worden als een zegen.

In deze keynote belicht en evalueert Arnoud van Loon deze twee aspecten van perfectionisme.
Hij gaat dieper in op de zegenrijke kant van perfectionisme en laat zien hoe die de drijvende kracht achter uitmuntendheid, ambitie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid is. Perfectionisme leidt tot topprestaties in de sport-, muziek- en academische wereld.

Perfectionisme heeft ook een donkere kant. De vloek van het perfectionisme toont zich als onderliggende factor bij ondermaats presteren, bij burn-out, OCD, BDD, Eetstoornissen en Depressie. Klinisch perfectionisme leidt tot stress, angst en een laag zelfbeeld en verminderd welzijn.

U wordt uitgenodigd om na te denken over de dunne lijn tussen het streven naar uitmuntendheid en de potentiële valkuilen van rigide normen en meedogenloze zelfkritiek. Wanneer is perfectionisme een zegen en wanneer is het een vloek. En, hoe perfectionistisch bent u zelf?
Als perfectionisme een vloek blijkt, hoe kan deze diep in de persoonlijkheid verankerde eigenschap dan veranderd worden? Welke interventies zijn er?

Na afloop kunt u van de vloek een zegen maken en de balans vinden tussen het streven naar perfectie en het accepteren van fouten en tekortkomingen.

<< terug naar programma

Cgw congres
15 maart 2024, Veenendaal

congres@vgct.nl
030 254 30 54

De VGCt is CRKBO-geregistreerd. Op alle verenigingsactiviteiten zijn de algemene voorwaarden evenementen van toepassing