Workshop 1

ACT introductie workshop

 

MSc. Anneloes Geerling

Positive Waves

 

Kernwoorden

ACT, introductie, Ervaring

Inhoud workshop

Het thema van dit congres is ‘Mensenkennis, je hebt het’. Dit uitgangspunt vormt de basis van ACT: iedereen - dus ook jij als behandelaar - is een mens en heeft gedachten, gevoelens en lichamelijke ervaringen. Dat is onderdeel van de menselijke ervaring. In andere woorden: iedereen ervaart angst, onzekerheid, verdriet en iedereen heeft een stemmetje in het hoofd die de hele dag door tegen je praat. ACT zegt dat het bij mentale veerkracht niet draait om het wel of niet hebben van deze ervaringen, maar dat het van belang is hoe je ermee omgaat.
Als behandelaar heb je natuurlijk mensenkennis vanwege je opleidingen, maar ook door het simpele feit dat je een mens bent. Op dezelfde manier zit deze workshop in elkaar. We zullen de theorie van ACT gaan combineren met ervaringsgerichte oefeningen. De intentie van de workshop is om de mensenkennis van binnenuit te laten ontstaan.
De theoretische informatie zal een introductie geven over de visie van ACT op mentale gezondheid. Kort gezegd houdt die visie in dat mentaal lijden niet puur en alleen voorkomt door ervaringen die je kunt hebben als mens (angst, pijn etc), maar vooral hoe je je hiertoe verhoudt. Volgens ACT komt lijden voort vanuit het verzetten tegen de menselijke ervaring (bijv. angst). Dit verzetten kost veel energie en maakt dat je je gedraagt op een manier die niet altijd in lijn is met hoe je graag je leven voor je ziet. Je gaat bijvoorbeeld vermijden, afleiding zoeken of je afreageren. ACT heeft als doel om psychologische flexibiliteit te versterken. Dat wil zeggen: omgaan met ervaringen zoals gevoelens, gedachten en lichamelijke ervaringen op een manier dat je helpt om te bewegen richting een waardevol leven. We zullen de pijlers en vaardigheden bespreken die bijdragen aan psychologische flexibiliteit. Deze pijlers gaan we interactief behandelen door middel van ervaringsgerichte oefeningen. Het gegeven dat we allemaal mens zijn gaan we gebruiken om de theoretische kennis op een dieper niveau te verwerken. Namelijk door het te ervaren. We gaan een aantal oefeningen doen die de deelnemers van binnenuit laten ervaren wat psychologische flexibiliteit betekent. Deze oefeningen kunnen de deelnemers op hun beurt ook weer inzetten bij cliënten. 

Invulling workshop

Ik zal de groep meenemen in de visie van ACT. Daarnaast zullen we een aantal interactieve oefeningen doen die de deelnemers helpen de vaardigheden van ACT zelf te ervaren.

×