Workshop 5 - ochtend

Mensenkennis? De cliënt kent zichzelf het best!
MGV en CGT: op zoek naar de perfecte integratie

 

drs. Mieke Zinn

Parnassia

Marloes Joren

Trainingsbedrijf VeranderTaal

 

Kernwoorden

Motiverende gespreksvoering en Cognitieve gedragstherapie

Inhoud workshop

We hebben mensenkennis. Tegelijk kent niemand de cliënt en diens wensen en mogelijkheden beter dan die cliënt zelf en verdient het aanbeveling gedurende alle stadia van het gedragstherapeutisch proces cliënt steeds actief te bevragen.
De meeste behandelingen worden tegenwoordig voorafgegaan door één of meer sessies motiverende gespreksvoering. Daarna start, bij voldoende aanknopingspunten, een reguliere CGTbehandeling, doorgaans volgens protocol. Hierbij verandert een behandelaar vaak van houding. De Spirit van MGV, met de nadruk op o.a. partnerschap en ontlokken, maakt plaats voor een opstelling waarin expertise van de hulpverlener centraal staat. Samenwerking wordt vernauwd tot het meekrijgen van de cliënt bij het volgen van de verschillende behandelonderdelen; de verbeterreflex wordt daarbij eerder omhelst dan vermeden.
Deze workshop is het meest geschikt als je al enige ervaring hebt MGV, maar ook te volgen als dat niet het geval is. Je leert om als cognitief gedragstherapeutisch werker in de praktijk trouw te blijven aan de principes van motiverende gespreksvoering door MGV in te vlechten in je CGTbehandeling.

Invulling workshop

Na een korte inleiding oefen je in groepjes met veelvoorkomende praktijksituaties zoals het komen tot een behandelplan, het laten uitvoeren van registraties en andere huiswerk-’opdrachten’, het bevorderen van therapietrouw en het aanleren van cognitieve en emotieregulatie-vaardigheden. Dikwijls treden daar hindernissen bij op. We zullen samen onderzoeken hoe je daar met geïntegreerde MGV/CGT mee om kunt gaan.

Literatuur

Sylvie Naar en Steven A. Safren, voorwoord van William R. Miller (2017): Motivational Interviewing and CBT: Combining Strategies for Maximum Effectiveness. Guilford Press
Heycop ten Ham, Bas van, e.a. (2012) Praktijkboek gedragstherapie – deel 1: Handboek voor cognitief gedragstherapeutisch werkers. Boom, Amsterdam.
Heycop ten Ham, Bas van, e.a. (2013) Praktijkboek gedragstherapie – deel 2: Handboek voor cognitief gedragstherapeutisch werkers. Boom, Amsterdam
Miller, William R. en Rollnick, Stephen (2014): Motiverende Gespreksvoering, derde editie: Mensen helpen veranderen. Uitgeverij Ekklesia

×