Workshop 6 - ochtend

DGT-PMT Vaardigheidstraining binnen de Intensieve behandeling autisme

 

Lieke Godschalk van Steenbergen

SCOS Dimence

Martijn de Lange

SCOS Dimence

Ragna Plomp

SCOS Dimence

 

Kernwoorden

DGT, PMT, Vaardigheidstraining, Autisme

Inhoud workshop

Intensieve Behandeling Aautisme is een klinische intensieve behandelafdeling van het SCOS Dimence Deventer voor maximaal 16 normaal begaafde volwassenen met autisme en ernstige bijkomende problemen. Naast het autisme zijn veel voorkomende problemen; angst- en stemmingsklachten, dwangklachten, eetproblemen, lichamelijke uitvalsverschijnselen, gedachtes aan de dood, zelfbeschadiging en/of middelengebruik. Sommige van deze klachten zijn een gevolg van langdurige overvraging en het meemaken van ingrijpende gebeurtenissen. Andere gedragingen kunnen een vorm zijn van inadequate zelfregulatie en/of een manier op grip te houden in een interactie met anderen. De insteek van onze behandeling is gericht op het doorbreken van juist die problemen en/of interactionele patronen, waardoor de ontwikkeling in een impasse terecht is gekomen. We geloven dat het overnemen van de regie (via dwingen of voortdurend zorgen) op langere termijn de autonomie ondermijnt. Goede en gelijkwaardige samenwerking met de client en diens omgeving vinden we daarom van groot belang. Cruciaal is ook dat er voor start van de opname al een concreet perspectief is voor een passende vervolgplek voor wonen, behandeling en begeleiding na opname, zodat we gericht daar naar toe kunnen werken.
Onze onderliggende behandelfilosofie is Dialectische GedragsTherapie (DGT). Deze manier van werken passen we toe in een context die rekening houdt met behoeften en mogelijkheden van mensen met autisme. De opnameduur is maximaal 9 maanden.
Het primaire doel is het verwerven van meer controle op denken, voelen en doen, waardoor meer stabiliteit in het leven gebracht kan worden. Het leren van nieuwe vaardigheden heeft als doel dat de cliënt op een meer constructieve en effectieve manier leert omgaan met diens problemen. Vaste behandelonderdelen die hieraan bijdragen zijn: individuele DGT, DGT-vaardigheidstraining, consultatie en PMT-vaardigheidstraining (PsychoMotore Therapie).
In deze workshop ligt de focus op de PMT-vaardigheidstraining vanwege de aanvulling op de reguliere DGT en specifiek voor de doelgroep Autisme. We dragen praktische oefeningen aan die je direct kan toepassen voor het aanleren van vaardigheden op een gedragstherapeutische manier. Deze vindt wekelijks plaats en wordt in groepsverband aangeboden en bestaat doorgaans uit maximaal 6 cliënten en 2 trainers, waarvan 1 psychomotore therapeut. In de PMT-vaardigheidstraining worden dezelfde vaardigheden geoefend als in de reguliere vaardigheidstraining, maar dan op een lichaamsgerichte manier. Hiermee gaan we in deze workshop oefenen/ervaren.

Invulling workshop

We beginnen met een introductie van de Dialectische GedragsTherapie (DGT) binnen de Intensieve Behandeling Autisme (IBA) binnen het Specialistisch Centrum Ontwikkelingsstoornissen (SCOS) van Dimence Deventer in het gebouw de Lorna Wing. Daarna een korte theoretische schets van wat Psychomotorische therapie (PMT) als vaardigheidstraining binnen de Dialectische GedragsTherapie (DGT) inhoudt, waarna we direct aan de slag gaan met toepasbare oefeningen. Deze oefeningen zullen inzicht geven in hoe de PMT-vaardigheidstraining (PMT-VT) een toegevoegde waarde is aan het al bestaande en standaard DGT aanbod. Daarnaast zullen de oefeningen je ideeën geven over bewegings- en/of lichaamsgerichte vaardigheden.

Literatuur

Bodily Maps of emotions (Nummer maart, 2014)
Linehan, M.M., (2016). De DGT-Vaardigheden. Handleiding voor de vaardigheidstraining
dialectische gedragstherapie. Pearson.

×