Workshop 8 - ochtend

Videofeedback methode! Een interventie in de behandeling van sociale angst voor jou als CGW-er (Reprise)

 

Joyce Smit

GGZ Noord Holland Noord

Christine Dragt

GGZ Noord Holland Noord

 

Kernwoorden

Sociale-angst, veiligheidsgedrag, zelfgerichte aandacht, videofeedback 

Inhoud workshop

Sociale angst wordt gekenmerkt door hevige angst in sociale situaties. Hierdoor gaan mensen vermijden, maar ook veiligheidsgedrag toepassen. Daarbij richten ze hun aandacht vaak volledig naar binnen, om te kijken hoe ze zich voelen en hoe ze overkomen (zelfgerichte aandacht).
De eerst stap in de behandeling van een sociale angststoornis is het in kaart brengen van het veiligheidsgedrag en zelfgerichte aandacht en hier gelijk mee te oefenen. Je laat de client hiermee onderzoeken of zijn gedrag helpend is of dit juist meer angst oproept. Een mooie interventie die je als CGW-er hiervoor in kan zetten is de videofeedback methode.
Door middel van de videofeedback wordt er heel duidelijk in kaart gebracht welk veiligheidsgedrag en zelfgerichte aandacht iemand toepast in een gesprek met iemand. Er wordt geoefend met het voeren van een gesprek en er wordt geoefend met het terugkijken van de opgenomen beelden. Als CGW-er heb je hierin een belangrijke functie. Het goed uitvragen, maar ook samenvatten van het verschil tussen met en zonder veiligheidsgedrag sociale situaties tegemoet treden. Hiermee heb je een mooie eerste basis om verder te gaan in je behandeling. Tevens is het belangrijk dat de cliënt leert om objectiever naar zichzelf te kijken, en om het verschil te ervaren tussen de gevreesde uitkomst en wat hij feitelijk ziet.

Invulling workshop

Deze behandeling moet je als CGW-er ervaren! In groepjes gaan we de deelnemers laten oefenen veiligheidsgedrag en zelfgerichte aandacht uit te vragen en dit ook te scoren. Ook gaan we oefenen met het terugkijken van de videobeelden. Hiermee willen we het verschil laten zien tussen beide gesprekken en hoe je dit als CGW-er aanpakt en uitvoert.

Literatuur

https://oxcadatresources.com/social-anxiety-disorder-training-videos/

×