Workshop 3 - middag

Stel je dat eens voor: Imaginaire Exposurebehandeling van PTSS

 

drs. Manou van den Berg

Neurocare clinics

Anneke Bruinsma

Neurocare clinics

 

Kernwoorden

PTSS, Exposure

Inhoud workshop

Imaginaire Exposurebehandeling (IE) is een wetenschappelijk zeer stevig onderbouwde behandelvorm van PTSS en daarom volgens zowel de Multidisciplinaire Richtlijnen (2013) als de zorgstandaard Psychotrauma en Stressorgerelateerde stoornissen (2020) een eerstekeus behandeling voor PTSS.
Bij IE stelt de cliënt zich met hulp van zijn behandelaar bloot aan de herinnering aan het trauma en aan prikkels die ermee geassocieerd zijn, en kan zodoende zijn of haar angstige verwachtingen toetsen en corrigeren (zoals: ik ben opnieuw in gevaar wanneer ik terugdenk aan de gebeurtenis).
IE is veilig en effectief bevonden als behandeling van PTSS bij zeer veel verschillende doelgroepen en comorbide problematieken.

Naast de toepassing bij PTSS, is IE ook toepasbaar wanneer sprake is van angst voor bepaalde gedachten en mentale voorstellingen (zoals bij obsessief-compulsieve stoornis het geval is), als vorm van exposure in situaties die moeilijk in vivo te oefenen zijn (zoals bij voorbeeld bij sommige specifieke of sociale fobieën), of als voorbereiding op de in vivo exposure (wanneer iemand nog niet te motiveren is de exposure direct in vivo te doen).
In deze workshop krijgen de deelnemers in grote lijnen kennis van IE behandeling bij PTSS (leertheorie, rationale, indicatiestelling), en worden de deelnemers getraind in de basistechnieken van IE.
Na een introductie en een demo, zullen de deelnemers de IE basistechnieken op elkaar toepassen. Van de deelnemers wordt ter voorbereiding gevraagd een eigen herinnering te selecteren waarmee ze in duo’s kunnen oefenen met IE tijdens de workshop. Zodoende kunnen de deelnemers zowel de toepassing van de techniek oefenen, alsook ervaren hoe het is om zich imaginair bloot te stellen aan een emotioneel beladen herinnering.
NB: Neem hiervoor een eigen ervaring waarin je angstig was, of die veel indruk op je heeft gemaakt. Bedenk echter wel dat het om korte oefeningen gaat in een leersituatie, dus neem niet iets wat nu nog enorm beladen voor je is.

Invulling workshop

30 minuten introductie Imaginaire exposurebehandeling van PTSS en basistechnieken IE
15 minuten (video)demonstratie IE basistechnieken
30 minuten IE oefenen in duo’s (2x 15)
15 minuten nabespreking en vragen

Literatuur

Aanbevolen literatuur:

×