Workshop 4 - middag

VERS een behandeling?

 

Gonda de Bruijn

GGZ Breburg

Msc. Niek van Kessel

GGZ Breburg

 

Kernwoorden

VERS, emotieregulatie 

Inhoud workshop

Emotieregulatie-problematiek is een cruciaal probleem bij diverse psychische stoornissen en met name bij persoonlijkheidsstoornissen. Bij deze cliënten is sprake van grotere stressgevoeligheid, een heftiger emotionele reactie en ook een vertraagde terugkeer naar het basisniveau van opwinding. Dan is impulsief reageren of juist emoties opkroppen vaak een gevolg. Eén van de effectieve interventies bij persoonlijkheidsstoornissen is de Vaardigheidstraining Emotie-Regulatie Stoornissen, VERS I. De training bestaat uit psycho-educatie en het aanleren van CGT-emotieregulatie en probleemoplossingsvaardigheden. Door middel van de training leren cliënten hun emoties beter hanteren. De VERS-training wordt in Nederland al meer dan 25 jaar succesvol gegeven in verschillende behandelprogramma's en voor verschillende doelgroepen. Uit een recente review blijkt dat de training leidt tot vermindering van borderline persoonlijkheidsstoornis symptomen en depressieve symptomen, het ervaren van negatieve en positieve emoties en tot verbetering in kwaliteit van leven (Ekiz, et al, 2022).

In de workshop wordt de opbouw en inhoud van de VERS training toegelicht en wordt het aanleren van de emotieregulatie vaardigheden interactief geoefend en ervaren. De vaardigheid bewustwording van emoties komt zeker aan bod, waarbij cliënten geleerd worden hun emoties te observeren en registreren. Ze leren zichzelf stil te zetten in een hogere spanningstoestand en kunnen zo afstand nemen van hun gevoel. Dit heeft als gevolg dat ze niet meer tot een impulsieve uitbraak van emoties komen. In de workshop zal de CGW-er kunnen ervaren dat de VERS training uitermate goed aansluit bij zijn/haar CGT kennis en ervaring.

Tot slot zal er aandacht zijn voor emotieregulatie problemen bij persoonlijkheidsstoornissen onder ouderen. De uitingsvorm van emotieregulatie problematiek verandert en kan zelfs verergeren door verlieservaringen, wegvallen van zingeving en structuur in het leven. Er wordt toegelicht hoe emotieregulatie problematiek te herkennen bij ouderen en gepaste indicaties te stellen voor behandeling. Tevens worden ervaringen met VERS I bij ouderen besproken.

Invulling workshop

Powerpoint/ aanvullend film. Casuistiek bespreking.

Literatuur

Ekiz, E., Van Alphen, S. P., Ouwens, M. A., Van de Paar, J., & Videler, A. C. (2022). Systems Training for Emotional Predictability and Problem Solving for borderline personality disorder: A systematic review. Personality and Mental Health. Ekiz, E., Videler, A. C., Ouwens, M. A., & van Alphen, S. P. (2022). Systems training for emotional predictability and problem solving in older adults with personality disorders: a pilot study. Behavioural and Cognitive Psychotherapy, 1-5.

×