Workshop 6 - middag

De dierenvriendjes MBCT - een behandelmethode voor kinderen

 

Kim Oostendorp

Mindtrainers voor kinderen

Lonneke Bierhoff

Mindtrainers voor kinderen

 

Kernwoorden

CGT, Mindfulness, Yoga, Talenten

Inhoud workshop

De dierenvriendjes MBCT voor kinderen Meester Kees de Kikker en de dierenvriendjes maken het stuk makkelijker om met kinderen over zichzelf’ in gesprek te gaan. Ieder dierenvriendjes heeft zijn eigen talenten (gedragskwaliteiten), gedachten, gevoelens en emoties. Welke talenten laat een kind in gedrag zien (TOP)? Welke talenten gun je een kind nog te leren voor een goede balans en levenshouding (TIP)? Wat denkt een kind en is dit helpend? Hoe gaat een kind met gevoelens en emoties om? Hoezo is ‘leren wie je bent’ belangrijk voor de ontwikkeling van een kind? Kinderen leren dat ze in hun gedrag een keuze hebben. Ze leren dat gedachten komen en gaan en niet altijd waar zijn. Kinderen worden zich bewust van hun gevoelens en zijn beter in staat hun emoties te reguleren.

Patronen doorbreken met de dierenvriendjes De dierenvriendjes hebben als doel
om meer zelfbewustzijn en begrip te creëren wanneer een kind belemmeringen ervaart. Dit kan zijn in moeilijke omstandigheden, in de mentale ontwikkeling of gezinssituatie. Een kind (en ouders) leren hun talenten kennen en nieuwe dierenvriendjes talenten ontwikkelen om
belemmerende patronen te doorbreken

Voor wie is deze workshop geschikt? Voor alle cgw-ers die CGT en mindfulness willen toepassen in de behandeling van kinderen en hun ouders in de basisschoolleeftijd.

Achtergrond methode De dierenvriendjes zijn in 2014 vanuit negen jaar werkervaring in een klinische behandelsetting in de kinder- jeugdpsychatrie (de Bascule, Amsterdam) ontstaan.De methode is o.a. gebaseerd op de Roos van Leary, cognitieve gedragstherapie en mindfulness. De Roos van Leary geeft inzicht in gedrag en interactie tussen mensen. Bij cognitieve gedragstherapie (cgt) krijgt een kind inzicht in hoe denken, voelen en doen invloed hebben op elkaar. Mindfulness zorgt ervoor dat kinderen talenten als concentratie, geduld, ontspanning, verdraagzaamheid en vriendelijkheid ontwikkelen.

Praktische tool Je kan na de workshop direct aan de slag met de dierenvriendjes in de praktijk! In de workshop ontvang je de handleiding en maak je kennis met de 9 dierenvriendjes. We bespreken hoe je de methode kan toepassen in de praktijk. Samen oefenen we met hulp van de dierenvriendjes verschillende CGT en mindfulness technieken. Je ontvangt toegang tot een online programma waar je digitaal materiaal en oefeningen kunt downloaden om in jouw behandeling te gebruiken.

Mindtrainersvoorkinderen.nl

Invulling workshop

Deel 1- Theorie (duur 30 min) Doel: Uitleg basis van de methode • Uitleg handleiding • Kennismaking met de dierenvriendjes
Deel 2 - De praktijk (duur 60 minuten) Doel: Oefenen van vaardigheden voor in de praktijk •
Uitleg online programma MIJN Mindtrainers • Casus • CGT en mindfulness technieken toepassen • Evalueren 

Literatuur

Aangehaalde literatuur

×