cgw-congres
 

De traumaverwerkingsmethode Progressive Counting: als andere evidence based procedures niet haalbaar blijken

Drs. Klaas Molenkamp

Accare

 

Workshop

Tot nu toe zijn twee behandelmethoden/referentiekaders duidelijk eerste keuze waar het gaat om (directe) traumaverwerking: (Traumagerichte) CGT en EMDR. De meest essentiële component van een CGT-behandeling wordt gevormd door de procedure Imaginaire exposure (IE), met daarnaast Exposure in vivo.  Als cliënten niet (verder durven te) kiezen voor de traditionele Imaginaire exposure, kunnen veel gedragstherapeuten een EMDR-procedure aanbieden. CGW’ers kunnen doorgaans geen alternatieve procedure aanbieden als de traditionele/prolonged IE niet (meer) haalbaar blijkt, aangezien de noodzakelijk emdr-opleiding voor HBO-plus opgeleide professionals niet toegankelijk is.

Misschien kan de procedure Progressive Counting een alternatief zijn, als IE niet (meer) haalbaar is en EMDR (voorlopig) niet (meer) mogelijk is.

De procedure Progressive Counting is ontwikkeld door Ricky Greenwald in zijn Trauma instituut in Amerika, California. In zijn instituut is het MASTR-protocol ontwikkeld. Binnen dit trauma-protocol maken de therapeuten gebruik van Progressive Counting als een EMDR-procedure niet mogelijk is.

Greenwald borduurde daarbij voort op de Counting Method van Frank Ochberg, ontwikkeld in de 90’er jaren. Ochberg stelt dat IE de essentie is van zijn procedure. Een kenmerkend onderdeel van Ochberg’s procedure is dat de cliënt de herinnering aan een traumatische gebeurtenis geleidelijk zonder enige vermijding van begin tot eind moet gaan bekijken als een film, waarbij niets verwoord hoeft te worden, terwijl de therapeut hardop tot 100 telt. Greenwald heeft deze procedure verfijnd door de duur van de film afhankelijk te laten zijn van de door de cliënt gerapporteerde SUD-scores.

cgw-congres VGCt
20 november 2020

Van der Valk hotel
Veenendaal

congres@vgct.nl
030 254 30 54

De VGCt is CRKBO-geregistreerd. Op alle verenigingsactiviteiten zijn de algemene voorwaarden evenementen van toepassing